Nybörjarguide: Vad är WordPress teman och hur byter du?  - Skapa hemsida? Vi hjälper dig skapa en professionell närvaro (2024)
08-414 001 10

Nybörjarguide: Vad är WordPress teman och hur byter du? 

2

WordPress teman ger strukturen för hur ditt innehåll visas på din webbplats. Det är en kombination av inställningar/anpassningarsom genereras av ditt WordPress-tema och kan tillämpas på specifika inlägg eller sidor för att styra hur de ser ut på din webbplats.

Det finns lite olika ordval för teman och mallar i WordPress, men det vanligaste är att kalla ”mallar” för tema eller theme. Mallar varierar från tema till tema. Vissa teman erbjuder ett brett utbud av mallar och gör det enkelt att anpassa dem, medan andra inte gör det.

Det enklaste sättet att skapa nya mallar och anpassa dem är genom att använda en temabyggare. Dessa gör det möjligt för dig att enkelt ändra dina mallar med hjälp av en dra och släpp-sida.

Vad är WordPress teman?

WordPress-teman är designmallar som styr utseendet och layouten för din WordPress-webbplats. De påverkar hur din webbplats visas för besökare genom att definiera färger, typsnitt, sidlayout och andra designelement.

Vad är skillnaden mellan ett WordPress tema och en mall?

Att förstå skillnaden mellan en mall och ett WordPress-tema kan vara förvirrande för nybörjare.

Ett WordPress-tema styr det övergripande utseendet på din webbplats. Ett tema består av en grupp filer, och några av dessa är mallfiler. Teman kan installeras från den officiella WordPress-temakatalogen eller laddas ner från tredjeparts temadesigners (premium tema).

Var hittar man WordPress teman?

På WordPress.org finns en stor samling gratis teman som du kan använda till din webbplats. Du kan söka efter teman direkt från ditt WordPress-administrationsområde under ”Utseende” och sedan ”Teman”. Här kan du bläddra bland teman och installera dem direkt på din webbplats. Längre ner i inlägget hittar du våra rekommendationer, så läs vidare!

WordPress teman
Nybörjarguide: Vad är WordPress teman och hur byter du?  15

Hur installerar man ett WordPress teman från WordPress.org?

1. Logga in på ditt WordPress-administrationsområde.

2. Gå till ”Utseende” och klicka på ”Teman”.

3. Klicka på ”Lägg till ny” för att söka efter teman.

4. När du hittar ett tema du gillar, klicka på ”Installera”.

5. Efter installationen klickar du på ”Aktivera” för att göra temat aktivt på din webbplats.

Anpassa ditt WordPress tema:

Efter att du har installerat ett tema kan du anpassa det för att matcha din vision och behov. Gå till ”Utseende” och klicka på ”Anpassa”. Här kan du ändra färger, bakgrundsbilder, sidlayout och andra inställningar beroende på vilka alternativ som erbjuds av temat.

Bör jag använda ett gratis eller premiumtema?

WordPress.org erbjuder både gratis och premiumteman. Gratis teman är bra för nybörjare och de täcker ofta de grundläggande behoven. Om du vill ha mer avancerade funktioner, support och unika designelement kan du överväga att köpa ett premiumtema från tredje part.

Viktiga att tänka innan du väljer ett tema:

1. Responsiv design

Se till att temat är responsivt och ser bra ut på alla enheter, inklusive mobiltelefoner och surfplattor.

2. Kodkvalitet

Välj teman från pålitliga källor för att säkerställa att de är välskrivna och följer bästa praxis.

3. Aktivt underhåll

 Kontrollera när temat senast uppdaterades och om det fortfarande stöds av utvecklaren.

4. Recensioner

Läs recensioner och omdömen från andra användare för att få en uppfattning om temats kvalitet och support.

5. Högkvalitativ responsiv och mobil design

Responsiv design är avgörande, och temat bör vara antingen helt mobiloptimerat från början eller erbjuda designalternativ för användaren.

6. Supportalternativ

För gratis teman bör det finnas tillgängliga supportalternativ som communityforum och dokumentation för användarnas hjälp.

Så här byter du tillbaka till standardtemat

Om du någonsin vill återgå till det standardtema som medföljer WordPress, gå till ”Utseende” och klicka på ”Teman”. Aktivera det tema som heter ”Twenty Twenty-Three” eller något liknande, beroende på din WordPress-version.

Exempel på WordPress teman vi rekommenderar

Det kan kännas överväldigande att välja teman utifrån det vi nämnt ovan, det förstår vi! Därför har vi satt ihop denna korta lista av teman som vi har kontrollerat mot de standarder vi just har beskrivit. Tyvärr uppfyller inte varje tema i listan varje enskilt kriterium, utan du får välja ett tema som passar dina behov!

Astra

image 7

Astra är ett tema känt för sin imponerande anpassningsförmåga och snabba prestanda. Dess lätta natur gör det till ett utmärkt val för dem som vill ha flexibilitet och använda olika sidbyggare för att skapa unika webbplatslayouter.

Divi

image 3

Divi utmärker sig som ett kraftfullt WordPress-tema med en inbyggd sidbyggare. Dess användarvänliga drag-and-drop-gränssnitt ger användarna möjlighet att skapa visuellt imponerande webbplatser utan att behöva koda.

Hello Elementor

image 2

Hello Elementor är ett minimalistiskt tema som fungerar i perfekt harmoni med Elementor-sidbyggaren. Det är känt för att ge användarna maximal kontroll över designen och låter dem skapa webbplatser som passar deras specifika vision.

Kadence WP

image 10

Kadence WP är ett tema som kombinerar enkelhet med avancerade designalternativ. Dess höga prestanda och smidiga integration med sidbyggare gör det till ett populärt val för dem som söker användarvänlighet och flexibilitet.

GeneratePress

image 6

GeneratePress är ett lättviktigt tema som prioriterar snabb prestanda och enkel anpassning. Dess användarvänliga gränssnitt gör det till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna användare som vill skapa snygga webbplatser.

Twenty Twenty-Three

image 4

Twenty Twenty-Three representerar ett av de standardteman som levereras med WordPress. Det har en modern, responsiv design med fokus på läsbarhet och användarvänlighet. Det är ett pålitligt val för dem som söker en grundläggande och stilren design.

OceanWP

image 5

OceanWP är ett mångsidigt och kraftfullt tema med omfattande anpassningsmöjligheter. Dess flexibilitet gör det till ett utmärkt val för olika webbplatstyper, och det integreras smidigt med olika sidbyggare och e-handelsplattformar.

Förlorar jag något när jag byter tema? 

Försöker du kanske lista ut hur du nu byter ett tema du valt? Själva processen att byta WordPress-tema är ganska enkel, men det finns några ytterligare steg du bör ta för att säkerställa att processen går smidigt.

Kommer du att förlora något innehåll om du byter WordPress-tema?

Innan jag går in på hur du ändrar ett WordPress-tema, tycker jag att det är viktigt att snabbt framhäva vad som händer med ditt befintliga innehåll när du byter teman.

De flesta av dina vanliga webbplatskomponenter påverkas inte av att byta teman. Det vill säga, förutom den nya stilen de kan få från ditt nya tema kommer inget att ändras med:

– Dina inlägg och sidor. Ingenting dåligt kommer att hända med dina inlägg och sidor när du byter tema.

– Alla grundläggande WordPress-inställningar. Till exempel, om du använder en statisk startsida kommer den att förbli densamma även efter att du har bytt WordPress-tema.

– Eventuella plugins du använder. Så länge de inte är kopplade till ditt nuvarande tema bör dessa plugins fortsätta att fungera normalt.

– Grundläggande webbplatsinformation. Ditt webbplatsnamn och beskrivning kommer att förbli desamma.

Detta kan däremot försvinna när du byter tema

Det finns några tematiska delar av innehållet som inte nödvändigtvis följer med när du byter teman. Detta inkluderar saker som:

– Temaspecifika kortkoder. Om du använder kortkoder som följde med ditt tema (snarare än en fristående kortkodsplugin) kommer dessa kortkoder att sluta fungera när du byter tema.

– Temaspecifika widgetar. Liksom kortkoder levereras vissa teman med anpassade widgetar. Om du använder sådana widgetar kommer de att sluta fungera när du byter tema.

Dessutom kan du behöva konfigurera om dina befintliga menyer och widgetområden, men du kommer inte faktiskt att ”förlora” någon funktionalitet med dem.

Hur du byter ett WordPress-tema på rätt sätt

Innan du byter tema rekommenderar jag dig att göra följande:

– Säkerhetskopiera din webbplats.

– Skapa en testmiljö (om möjligt).

När du har en säkerhetskopia (minst), är du redo att gå vidare.

Steg 1: Installera det nya WordPress-temat

För att komma igång måste du installera det nya WordPress-tema du vill använda.

För att göra det:

1. Gå till Utseende → Teman

2. Klicka på Lägg till nytt
H0jcXU kG8aHTvKZU5 dLkJkkwPrS22PKduC

3. Om du hittade ditt tema på WordPress.org kan du söka efter det efter namn och klicka på installera-knappen:

image 9

Om du har köpt ett premiumtema får du en paketerad Zip-fil med temat du har köpt, eller på annat sätt har en ZIP-fil kan du ladda upp ZIP-filen genom att klicka på knappen Ladda upp tema:

image 8

När du har installerat ditt nya tema, klicka dock inte på aktivera-knappen än.

Steg 2: Förhandsgranska det nya temat med WordPress Anpassare

WordPress Anpassare har en användbar funktion som låter dig leka med ditt nya tema på en levande förhandsgranskning av din webbplats innan du gör det aktivt.

Detta är användbart eftersom det:

– Låter dig se hur ditt nya tema ser ut med ditt befintliga innehåll.

– Ger dig möjlighet att korrigera eventuella problem med menyer eller widgetar.

Så här använder du WordPress Anpassare för att förhandsgranska ditt nya tema:

1. Gå till Utseende → Anpassa i din WordPress instrumentpanel.

image 1

2. Du bör se en levande förhandsgranskning av ditt nuvarande tema.

3. Klicka på Ändra i Anpassarens sidofält.

4. Klicka på knappen Live Preview bredvid det nya tema du installerade i det föregående steget.

Nu bör du se en levande förhandsgranskning av ditt befintliga innehåll med ditt nya tema:

Steg 3: Aktivera det nya temat

När du är nöjd med hur saker ser ut, för att göra ditt nya tema live, allt du behöver göra är att klicka på Aktivera och publicera-knappen:

Och detta var allt! Nu har du också har lärt dig hur du byter ett WordPress tema. Vi hoppas att denna artikeln har fått dig att förstå vad WordPress teman är, vad du ska tänka på när du väljer ett och hur du faktiskt byter mellan WordPress teman. Läs gärna vår nybörjarguide: Hur du granskar och tar bort kommentarer i WordPress.

2