WordPress backup: Säkerhetskopiera din hemsida (2024)
08-414 001 10

WordPress backup: Säkerhetskopiera din WordPress-hemsida effektivt

wordpress backup
WordPress backup: Säkerhetskopiera din WordPress-hemsida effektivt 2

Du har väl inte glömt att göra en WordPress backup på din webbplats? Att ha en egen backup av din WordPress-hemsida är avgörande för att snabbt kunna återställa sidan vid behov. Även om ditt webbhotell gör regelbundna säkerhetskopior, ger en egen backup dig full kontroll och säkerhet.

Varför du behöver en egen backup

Webbhotell erbjuder viss backup-tjänst, men dessa är ofta begränsade och sparar inte alla dina filer. Om något händer med webbhotellet, vilket jag själv har upplevt, är det viktigt att ha en egen säkerhetskopia. Detta gäller särskilt för företagshemsidor, webbutiker eller kursplattformar, där en krasch kan leda till förlorad synlighet på Google och därmed förlorade kunder. Få hjälp av en webbyrå för att åtgärda felet, ifall du inte hunnit göra en backup! WordPress support går att få hos flertalet webbyråer.

Regelbundna säkerhetskopior

För att kunna återställa din hemsida vid behov bör du göra regelbundna säkerhetskopior. Min rekommendation är minst en gång per månad. Om du har en e-handel eller webbutik via WooCommerce bör du ta dagliga backuper för att säkra köphistoriken för bokföringen.

Så tar du backup av din WordPress-sida

Att skapa en backup i WordPress tar bara 3-4 minuter och kostar inget. Detta ger dig sinnesro genom att veta att du alltid har en backup redo. Du kan välja att göra backuper manuellt eller automatiskt med hjälp av plugins som All-in-One WP Migration. Detta plugin kan användas tillsammans med tjänster som Google Drive, Dropbox och Amazon S3.

Om du publicerar mycket material eller driver en webbutik där lagerstatus och försäljning ändras dagligen, är det extra viktigt att ha färska backuper.

Rutiner för säkerhetskopiering

Innan du gör större förändringar som att uppdatera designtemat, installera nya plugins eller uppdatera WordPress till senaste versionen, bör du alltid ta en backup. Det är bättre att vara förberedd än att ångra sig senare.

Lästips: En nybörjarguide till Rank Math och SEO på WordPress

Var alltid förberedd med WordPress backup

Att planera för det oförutsedda är klokt när du arbetar med WordPress. Plattformen är oftast stabil, men ibland kan inkompatibiliteter mellan olika delar uppstå, speciellt vid uppdateringar. Ibland kan detta göra att du blir utelåst från din sida. Då är det ovärderligt att ha en backup som du kan använda för att snabbt komma online igen.

Även om ditt webbhotell kan erbjuda viss support, är det inte alltid personalen är tillräckligt utbildad för att lösa alla problem. Med en egen backup kan du själv återställa hemsidan på några minuter.

Enklare sätt att ta backup

Många guider för att ta backup i WordPress kan involvera att använda FTP och cPanel för att ladda ner databasen. Men det finns enklare lösningar. Med rätt plugin kan du skapa en komplett backup på 2-3 minuter med några få knapptryckningar.

Att ha en egen backup är en liten insats som kan rädda dig från stora problem i framtiden. Säkerställ att du regelbundet tar backup av din WordPress-hemsida för att alltid vara beredd på det oförutsedda.

Steg-för-steg Manual: Installera All-in-One WP Migration för WordPress backup

Här är en enkel guide för hur du installerar och använder All-in-One WP Migration för att säkerhetskopiera din WordPress-webbplats:

Steg 1: Logga in på din WordPress Dashboard

 1. Öppna din webbläsare och gå till din WordPress-inloggningssida.
 2. Logga in med dina administratörsuppgifter.

Steg 2: Installera All-in-One WP Migration Plugin

 1. Navigera till Plugins
  • I din WordPress-dashboard, gå till menyn på vänster sida och klicka på ”Plugins”.
  • Välj ”Lägg till ny”.
 2. Sök efter All-in-One WP Migration
  • I sökfältet, skriv ”All-in-One WP Migration”.
  • När pluginet visas i sökresultaten, klicka på ”Install Now” (Installera nu).
 3. Aktivera Pluginet
  • När installationen är klar, klicka på ”Activate” (Aktivera).

Steg 3: Skapa en Backup

 1. Öppna All-in-One WP Migration
  • Efter aktiveringen, gå till menyn på vänster sida och klicka på ”All-in-One WP Migration”.
  • Välj ”Export”.
 2. Välj Export Destination
  • Klicka på ”Export To” knappen.
  • Välj var du vill spara backupen, till exempel ”File” för att ladda ner backupen till din dator eller en molntjänst som Google Drive, Dropbox, eller Amazon S3 (Observera att vissa molntjänster kan kräva premiumversionen av pluginet).
 3. Starta Exporten
  • Klicka på den valda exportdestinationen och vänta medan pluginet skapar backupen.
  • När processen är klar, om du valde ”File”, klicka på ”Download” (Ladda ner) för att spara backupen till din dator.

Steg 4: Säker Förvaring av Backupen

 1. Lagra Backupen
  • Se till att spara backupfilen på en säker plats. Om du har valt en molntjänst, se till att du kan komma åt filen därifrån vid behov.
 2. Regelbunden Backup
  • Sätt upp en rutin för att regelbundet ta backup av din webbplats för att säkerställa att du alltid har en aktuell version redo om något skulle hända.

Extra Tips:

 • Automatiska Backuper: Överväg att aktivera automatiska backuper om din webbplats uppdateras ofta, särskilt om du har en webbutik eller liknande.
 • Testa Återställning: Testa att återställa en backup till en testmiljö för att försäkra dig om att återställningsprocessen fungerar smidigt.

Genom att följa dessa steg kan du enkelt säkerhetskopiera din WordPress-webbplats med hjälp av All-in-One WP Migration, vilket ger dig sinnesro att din data är skyddad.