En nybörjarguide till Rank Math och SEO på WordPress - Skapa hemsida? Vi hjälper dig skapa en professionell närvaro (2024)
08-414 001 10

En nybörjarguide till Rank Math och SEO på WordPress

intro rank math guide

Varför är SEO viktigt?

Sökoptimering (SEO) är avgörande av flera skäl. Först och främst leder en effektiv SEO-strategi till ökad synlighet på sökmotorer, vilket i sin tur genererar mer trafik till din webbplats. Vidare fokuserar SEO inte bara på tekniska aspekter utan inkluderar även förbättringar för att öka användarupplevelsen, vilket skapar en positiv miljö för besökarna. Dessutom associeras höga sökresultat ofta med pålitlighet och trovärdighet, vilket stärker förtroendet för din webbplats. Sammanfattningsvis är SEO en oumbärlig strategi för att öka synlighet, locka trafik och skapa en positiv användarupplevelse på webben.

Vad är Rank Math?

Rank Math, en SEO-plugin, är fylld med funktioner för att säkerställa optimal sökoptimering för din webbplats. Om du har erfarenhet av andra WordPress SEO-plugins bör du ha en grundläggande förståelse för Rank Maths funktionalitet.

En väsentlig skillnad mellan Rank Math och andra SEO-plugins, som Yoast, är dess freemium-modell. Det innebär att Rank Math erbjuder fler funktioner i den kostnadsfria versionen jämfört med andra plugins.

När grundades Rank Math?

Att förstå historien bakom en plugin kan ge oss insikt om dess säkerhet. Rank Math (företaget) grundades 2018 och har sitt huvudkontor i Indien. Rank Math-pluginen har över 850 000 aktiva användare och har snabbt ökat i popularitet bland WordPress-användare på bara tre år. Teamet bakom pluginen består av 27 medlemmar som arbetar över hela världen. Den globala närvaron möjliggör för Rank Math att skapa och optimera en plugin som kontinuerligt anpassar sig till förändringar inom sökområdet och säkerställer att pluginen hålls uppdaterad.

Vilka är några av Rank Maths funktioner?

Vilka är några av funktionerna som gör denna SEO-plugin speciell? Låt oss titta närmare på det.

Användarvänlighet

Många webbplatsägare har begränsad tid för att finjustera eller ställa in varje detalj på sina WordPress-webbplatser. Det är helt förståeligt – de fokuserar på att driva sina företag! Här kommer Rank Math till räddning – det är användarvänligt. Den steg-för-steg-installationsprocessen guidar dig genom konfigurationen av inställningar som är mest lämpliga för din webbplats.

Dataintegration ingår som standard

SEO handlar om att förstå data – hur användare hittar, besöker och interagerar med din webbplats. Rank Math underlättar detta genom att inkludera moduler för Google Analytics och Google Search Console i gratisversionen; för de som väljer den betalda versionen, erbjuds ännu fler fördelar, inklusive möjligheten att spåra veckovisa rankingar och få ännu mer data på ett bekvämt sätt.

Schema eller Rich snippets ingår

När sökmotoralgoritmer utvecklas blir det allt viktigare att inkludera schema-markeringar i dina SEO-ansträngningar. Schema är en typ av HTML-markering som underlättar för sökmotorer, som Google eller Bing, att bättre förstå ämnet på sidan och hur den ska presenteras i sökresultatsidorna.

Exempel på hur Google visar resultat på en sökresultatsida är genom ”Direkta svar” och ”Fler frågor du kan ställa”-rutor, som visas nedan för sökfrågan ”Vad är kärnwebbvitaler?”

Exempel på en Google SERP-svarbox

Att integrera schema på din webbplats ökar chansen att visas i dessa framträdande utdrag eller andra utmärkta resultat.

För att implementera schema över hela din webbplats krävs normalt installation av flera plugins. Rank Math förenklar dock detta genom att inkludera en modul för rika utdrag i gratisversionen av pluginen. Det innebär att du har tillgång till 14 olika typer av schema som du kan använda direkt. Detta är avgörande för att öka möjligheterna att få ditt innehåll inkluderat i Googles SERP-funktioner, vilka alltid syns på första sidan vid de flesta sökfrågor.

Konfigurerbar och modulbaserad

Rank Maths modulära system låter dig konfigurera och anpassa vilka moduler du behöver, samtidigt som du kan bortse från de som inte är relevanta för dina specifika krav.

Det modulära systemet ger oss möjlighet att använda specifika funktioner när det behövs. En nackdel med flera SEO-plugins är att de inte ger dig möjlighet att välja vilka funktioner eller tillägg du vill använda baserat på dina föränderliga behov. Rank Math går emot detta mönster genom att ha flera moduler inaktiverade vid installation (till exempel schema-modulen, bildoptimeringsmodulen och omdirigeringsmodulen), vilka kan aktiveras vid behov.

Inbyggd SEO-audit

En annan sak som utmärker denna plugin är dess SEO-auditmodul med ett klick. I gratisversionen indikerar pluginens analysverktyg din SEO-poäng och vad du behöver göra för att fixa och förbättra den.

Även om den här funktionen är utmärkt behöver vi betona att den bara täcker de grundläggande aspekterna av SEO och inte alla fixar du bör implementera på en webbplats om du vill se fantastiska SEO-resultat.

Automatiserade SEO-grunder

I takt med att SEO utvecklas och kräver ökad insats för innehållsgenerering och länkbyggande, förlitar vi oss på verktyg och funktioner för att implementera grundläggande SEO-åtgärder. En sådan automatiserad funktion är Rank Maths bildoptimeringsmodul, som möjliggör inställningar för att automatiskt lägga till ALT-text och bildtitel i bilder.

Alt-text i bilder är avgörande eftersom Google och andra sökmotorer inte kan identifiera grafiken eller elementen i dina bilder. Google har ingen ”syn” som människor, och ALT-text används för att beskriva innehållet för sökmotorer. Utifrån ett perspektiv för webbtillgänglighet är det också viktigt att inkludera ALT-text för personer med synnedsättning, som förlitar sig på skärmläsare för att förstå innehållet på en webbplats.

Hur man installerar Rank Math

Nu när vi har en förståelse för pluginet, låt oss fördjupa oss i själva installationsprocessen och några av de viktiga inställningarna som krävs för att få detta plugin att fungera.

Vid varje steg i installationsguiden har du möjlighet att hoppa över ett specifikt steg eller återgå till din WordPress-panel när som helst.

Steg 1: Installera pluginet

image 33

Det första steget är att logga in på din WordPress-webbplats adminpanel, klicka på ”Plugins” på vänster sida av instrumentpanelen och sedan på knappen ’Lägg till ny’. Ett nytt fönster ”Lägg till plugin” kommer att öppnas.

Nästa, klicka i sökrutan ”Sök plugins” och skriv in ”Rank Math.”

image 34

Klicka på ”Installera nu” och följ upp med att klicka på ”Aktivera.” Nu bör pluginet vara installerat.

Steg 2: Anslut ditt gratis konto

När pluginet har installerats och aktiverats kommer du automatiskt att omdirigeras till Rank Maths registreringsfönster. Här behöver du skapa ett gratis konto (för några extra funktioner och artiklar som Rank Math kommer att skicka till din e-post).

Du har möjlighet att hoppa över detta steg och fortsätta – ett konto krävs inte för att slutföra installationen – men vi rekommenderar att du skapar ett konto för att få värdefulla SEO-insikter från Rank Maths nyhetsbrev, vilket kan hjälpa dig att utveckla din kunskap om SEO.

Steg 3: Följ installationsguiden

När du har skapat ditt konto laddas installationsguiden, som är lätt att följa. Beroende på din kunskapsnivå finns det tre olika metoder som du kan använda för att konfigurera din profil.

Steg 4: Importera SEO-data från din SEO-plugin

Om du har en SEO-plugin på plats kan du importera inställningarna för den befintliga pluginen. Välj först vilken SEO-plugin du behöver importera inställningarna från och klicka sedan på importören. När du har klickat på ”kör importören” kommer den att köra importen av alla inställningar som visas nedan.

Steg 5: Lägg till dina webbplatsdetaljer

Detta steg har några krav för slutförande, så se till att ha dessa föremål nämnda till hands.

Du kommer att behöva:

1. Bekräfta med Rank Math vilken typ av WordPress-webbplats du har: Är det en blogg, en butik, ett litet företag eller en portfölj? Välj sedan inställningen som är mest korrekt för din typ av webbplats.

2. Ladda upp din webbplatslogotyp. Rank Math föredrar en kvadratisk bild, och det minsta storlekskravet är 160x90px.

3. Lägg till din standardbild för delning på sociala medier. Den här bilden används varje gång en länk från din webbplats delas på Facebook eller LinkedIn. De rekommenderade dimensionerna för denna bild är 1200 x 630 pixlar. Om din post eller sida redan har en bild angiven för den sidan används inte standardbilden här.

4. När ovanstående är gjort, klicka på ”Spara och fortsätt.”

Steg 6: Anslut till analysverktyg

Om du redan har ett Google Analytics-konto, klicka på knappen för att ansluta till Googles tjänster. Om du inte har Google Analytics rekommenderar vi att du pausar här och skapar ett konto för att integrera det här.

Lästips: 3 Fördelar med GA4

Om du har både Search Console (GSC) och Google Analytics (GA)-konton, låt Rank Math få åtkomst till din profil för att integrera den i relevanta GA- och GSC-profiler.

När det är klart, välj de profiler du vill använda på din webbplats. Du kan låta Rank Math installera analyskoden åt dig om du ännu inte har implementerat den relevanta spårningskoden.

Klicka på ”Spara och fortsätt.”

Steg 7: Konfigurera sitemaps

Sitemaps fungerar som viktiga vägledningar och informerar sökmotorer om hur din webbplats är strukturerad, vilket innehåll de bör krypa och prioriteringen för varje sida.

För detta steg måste du bestämma om du vill att Rank Math ska generera sitemaps automatiskt åt dig. Vår rekommendation är att låta Rank Math hantera detta åt dig.

När du aktiverar den här funktionen öppnas flera ytterligare alternativ, som visas nedan.

Vi rekommenderar att du aktiverar alla dessa funktioner för att maximera pluginets och sitemap-inställningarnas potential.

När du är klar, klicka på ”Spara och fortsätt.”

Steg 8: Slutliga SEO-justeringar

Det sista steget i guiden fokuserar på mindre aspekter av SEO. Vi rekommenderar att du använder följande inställningar:

1. Slå på ”Noindex Empty Category and Tag Archives”.

Om en kategori är tom och sökmotorer har möjlighet att indexera den, skulle den betraktas som en sida med lågt innehåll, vilket är en negativ SEO-faktor. För att säkerställa att du följer bästa praxis bör du undvika att tillåta indexering av tomma sidor.

2. Slå på alternativen ”Open External Links in New Tab/Window”.

Att öppna en extern länk i en ny flik är en vanlig standardupplevelse. Däremot innebär att öppna en annan webbplats i samma flik att läsaren lämnar din webbplats. I de flesta fall återvänder de inte till din webbplats. Målet är således att hålla läsaren kvar på din webbplats.

3. Stäng av ”Nofollow External Links”-funktionen.

Vi rekommenderar inte att denna inställning används för varje länk som pekar mot en extern webbplats. Det är bäst att tillämpa denna inställning från fall till fall. Vi avråder från att använda denna funktion eftersom en aspekt av ett rankningssignal är antalet externa länkar från din webbplats. En extern länk tolkas av sökmotorer som om du försöker hjälpa läsaren hitta all information som är relaterad till deras sökfråga. För att bestämma om länken bör vara en följ eller nofollow, fråga dig själv om länken kommer att vara till hjälp för dina läsare eller inte. Om svaret är nej, se till att det är en nofollow-länk.

Slutligen, klicka på ”Spara och fortsätt.”

Steg 9: Konfigurera moduler

När du klickar för att återvända till ditt instrumentbräda tas du till fliken för moduler.

Vi rekommenderar att du slår på följande moduler:

1. 404 Monitor – Den här modulen låter dig övervaka eventuella 404-felsidor som kan uppstå över tiden.

2. SEO Analysis – Detta är en kraftfull funktion som hjälper dig att säkerställa att SEO på din webbplats är på rätt spår. 

image 35

Du kan slå på de återstående modulerna efter behov. Och om du finner att de är relevanta för din webbplatstyp, som en e-handelsbutik, rekommenderar vi att du slår på dem.

Slutord

I sammandrag är Rank Math ett kraftfullt verktyg som tar din WordPress SEO till nya höjder, allt utan behovet av flera plugins för att utföra arbete. Det finns ett starkt argument för att överväga detta verktyg och förbättra dina insatser för WordPress SEO. Innan du byter WordPress-plugins är det dock avgörande att överväga WordPress-kompatibilitet. Om du är osäker på övergången, kontakta oss för hjälp med att bedöma om det är rätt för dig och ditt företag!